Shoe, shoe, ... shoes!

shoetuning

Schoenen ontworpen en gemaakt door Petra Van Dorpe zijn te zien op deze tentoonstelling die een modeoverzicht damesschoenen in de 20ste eeuw toont met hedendaagse schoenontwerpers in België en Nederland

Vrouwen hebben iets met schoenen! Een uitspraak die toch niet verder dan de 20ste eeuw terug gaat. De damesschoenen kenden een enorme evolutie in die eeuw. Vrouwen rukten zich immers los uit het keurslijf, letterlijk en figuurlijk. De kledij evolueerde van lange donkere rokken naar elegante kleurige jurken op kniehoogte of tot net onder de bips. De focus komt zo op de schoenen. Ontwerpers experimenteren met dunne of dikke zolen, met spitse of vierkante toppen, met meer of minder decoratieve elementen.

De Izegemse schoenindustrie draait vooral in de jaren 1920 en 1930 mee op het topniveau. In de jaren 1950-60 vechten de firma's voor een plaatsje op de schoenenmarkt waarbij men ofwel vast houdt aan de luxeschoen ofwel overstapt naar het seriewerk.

Schoenontwerpers bewegen zich, in de zoektocht naar wat de modebewuste vrouw zal dragen, handig op de lijn tussen comfort en creativiteit. Ook de hedendaagse Belgische en Nederlandse schoenontwerpers bewijzen dit met hun creaties in de tentoonstelling.

Wanneer :
3 april tot 19 december 2010
Waar :
Nationaal Schoeiselmuseum
Wijngaardstraat 9, Izegem
Toegang :
Rondleidingen met gids op aanvraag
individueel € 2, in groep 1,5 pp.
Begeleiding gids € 25
Educatief programma Voor lager en middelbaar onderwijs
Speciaal pakket voor modeafdelingen Toegang gratis tot 18 jaar; 18-26 jaar: € 1

Contact

Petra Van Dorpe: larubia (at) shoetuning (dot) be.